Upoznajte Nis

Izvor: www.nistourism.org.rs

Niš jedan od najstarijih gradova na Balkanu, drugi po veličini u zemlji posle Beograda, sedište Nišavskog okruga, nalazi se na raskrsnici balkanskih i evropskih puteva koji povezuju Evropu sa Bliskim istokom i od davnina važi za kapiju Istoka i Zapada. Niš i šira okolina imaju umereno-kontinentalnu klimu. Srednja godišnja temperatura je 11,2°C. Najtopliji mesec je jul sa prosečnom temperaturom od 21,2°C, a najhladniji januar sa srenjom temperaturom od 0,2°C. Godišnje u proseku padne 567,25 mm kiše i snega po metru kvadratnom. Prosečni vazdušni pritisak je 992,74 milibara. Godišnje ima 123 kišovita dana i 43 dana pod snegom. Prosečna jačina vetra je nešto manja od 3 bofora.

Kao saobraćajni čvor evropskih putnih i železničkih pravaca, sa aerodromom, lako je dostupan iz svih pravaca. Kao savremeni univerzitetski grad sa preko 250.000 stanovnika, istovremeno je prirodni, društveni, privredni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar jugoistočne Srbije. Područje grada zahvata površinu od 597 km2, na kome se nalaze Niš, Niška Banja i 68 prigradskih naselja. O razvijenosti sistema obrazovanja najbolje govori statistika: oko 40.000 učenika u 35 osnovnih i 19 srednjih škola i preko četrnaest hiljada studenata na 13 fakulteta niškog Univerziteta.

Trideset klinika, zavoda i instituta koji istovremeno čine nastavnu bazu Medicinskog fakulteta, kao i veliki broj drugih medicinskih institucija, predstavljaju potencijal niškog zdravstvenog centra koji svim sugrađanima i stanovnicima ovog dela zemlje omogućava korišćenje savremene zdravstvene zaštite i mnoga dostignuća moderne medicine. Grad je već proslavio stogodišnjicu postojanja i rada prve gimnazije, Narodnog pozorišta, Narodne biblioteke i književnog časopisa. Nosioci savremenog kulturnog života su Narodno pozorište, Narodna biblioteka, Narodni muzej, Simfonijski orkestar, Pozorište lutaka, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Univerzitetska biblioteka, Istorijski arhiv, Galerija savremene likovne umetnosti, Dom kulture, Kulturno-prosvetna zajednica, izdavačke kuće, i mnogobrojne organizacije kulturno-umetničkog amaterizma. U nizu kulturnih manifestacija koje imaju jugoslovenski i međunarodni karakter, a održavaju se u Nišu, najznačajnije su: Festival glumačkih ostvarenja igranog filma "Filmski susreti", međunarodni festival amaterskih horova "Horske svečanosti" i Likovna kolonija "Sićevo" - najstarija u zemlji. Sa Niškom banjom, posebnim balneološkim centrom u neposrednoj blizini grada, aktuelna turistička ponuda Niša pruža mogućnosti za banjski, lečilišni, poslovni, kongresni turizam, kao i veće sportske i kulturne manifestacije. Brojna su i izletišta koja svojim prirodnim lepotama spadaju u najlepše u Srbiji i Crnoj Gori. Preko 40 sportskih klubova u gradu okuplja veliki broj profesionalaca i entuzijasta. Nišlije vole sport i u nekim granama igraju veoma značajnu ulogu.